Ρομπέρτο Ρόχας, ο ψεύτης κόνδορας...

livebet11 - Ρομπέρτο Ρόχας, ο ψεύτης κόνδορας

Κανείς δε θέλει να κερδίζει με ατιμίες. Ή μήπως όχι; Τόσα σκάνδαλα για στημένα παιχνίδια βλέπουμε να αναδύονται τα τελευταία χρόνια. Ακόμα κι έτσι, όμως, με τα καλοστημένα αυτά συστήματα που εφευρίσκουν, οι παρανομούντες θα μπορούσαν να διδαχτούν πολλά από τον Ρομπέρτο Ρόχας, έστω κι αν θα έπρεπε να… βελτιώσουν λίγο τις τεχνικές του!

Ο Ρομπέρτο Ρόχας είναι Χιλιανός γκολκίπερ. Και, τη δεκαετία του ’80, δεν υπήρχε καλύτερος απ’ αυτόν κάτω απ’ τα δοκάρια. Ξεκίνησε στην μικρή Αβιασιόν, αλλά μετά από έξι σεζόν πήρε μετεγγραφή στην μεγάλη ομάδα της Χιλής, την Κόλο Κόλο.
Με τη φανέλα της πιο δημοφιλούς ομάδας της χώρας, κατέκτησε τον εθνικό τίτλο το 1983 και το 1986. Παράλληλα, εντυπωσίαζε και με την εθνική στα μεγάλα τουρνουά: έδωσε το παρών στο Κόπα Αμέρικα το 1983, το 1987, και το 1989.

Οι καταπληκτικές του εμφανίσεις στο Κόπα Αμέρικα το 1987 του έδωσαν την μετεγγραφή στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στη βραζιλιάνικη Σάο Πάουλο, μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας.

Η εντυπωσιακή του παρουσία κάτω απ’ τα δοκάρια, του έδωσε το προσωνύμιο «Κόνδορας».


livebet11 - Ρομπέρτο Ρόχας, ο ψεύτης κόνδορας

Κι εκεί ήταν που αποφάσισε να βάλει την ατιμία στο παιχνίδι του. Το 1989, η Χιλή έπαιζε με τη Βραζιλία για τα προκριματικά του Μουντιάλ ’90, της Ιταλίας. 

Το σκορ ήταν 1-0 για τους Βραζιλιάνους, που είχαν σαφώς καλύτερη ομάδα και υπερτερούσαν σε όλους τους τομείς των Χιλιανών.
Ο Ρόχας ήταν βασικός κάτω απ’ τα δοκάρια της Χιλής. 

Η ομάδα του θα αποκλειόταν από τα τελικά, εάν έχανε το παιχνίδι.

Στο 70ό λεπτό, ο Ρόχας σωριάστηκε στο χόρτο του «Μαρακανά», με το πρόσωπο του σκισμένο και ματωμένο, και τα γάντια του γεμάτα αίματα. Μια φωτοβολίδα κειτόταν λίγα μέτρα παραδίπλα.
Ο Ρόχας οδηγείται έξω απ’ το γήπεδο, και οι συμπαίκτες του αρνούνται να επιστρέψουν στον αγωνιστικό χώρο, λέγοντας ότι δεν τους παρέχεται ασφάλεια για να συνεχίσουν. Το παιχνίδι σταματά εκεί.

Για κακή τύχη του Ρόχας, όμως, μια κάμερα απ’ αυτές που βιντεοσκοπούσαν το παιχνίδι για την τηλεόραση «έπιασε» την αλήθεια: ο γκολκίπερ είχε κρύψει μέσα στα γάντια του ένα ξυραφάκι, με το οποίο χαράκωσε το πρόσωπό του.
Απώτερος σκοπός του, ήταν να τιμωρηθεί η Βραζιλία, χάνοντας το παιχνίδι στα χαρτιά, και να προκριθεί η χώρα του!

Η ΦΙΦΑ αντέδρασε ακαριαία: απέκλεισε δια βίου τον Ρόχας από το ποδόσφαιρο, όπως και τον ομοσπονδιακό τεχνικό Ορλάντο Αραβένα, καθώς και το γιατρό της ομάδας, Ντάνιελ Ροντρίγκες. 


Η Χιλή αποκλείστηκε από το Μουντιάλ του 1990. Και, μετά από έρευνα, φανερώθηκε ότι ο κόουτς Αραβένα μιλούσε σε ουώκι-τώκι με τους Ρόχας και Ροντρίγκες, διατάζοντάς τους να μείνουν στον αγωνιστικό χώρο, ενώ επίσης διέταξε και την αποκομιδή του Ρόχας με φορείο εκτός αγωνιστικού χώρου!!!
Τέλος, ο αρχηγός της ομάδας, Φερνάντο Αστένγκο, τιμωρήθηκε με 5 χρόνια αποκλεισμό, επειδή πήρε την ομάδα και έφυγε από το γήπεδο, «παραπονούμενος» για τις κακές συνθήκες.


Το 2001, μετά από πολλές αιτήσεις μεταμέλειας, η ΦΙΦΑ ήρε την τιμωρία του Ρόχας.
Ο Χιλιανός γκολκίπερ πλέον προπονεί τους τερματοφύλακες της Σπορτ Ρεσίφε, στη Βραζιλία (πρώτης ομάδας στην καριέρα του Ριβάλντο!).



Κι ο κόσμος; Που μέχρι το απόγευμα εκείνο του «Μαρακανά» τον έλεγε «Κόνδορα», και τον είχε λατρέψει; Ήταν κατηγορηματικός. Έπεσαν πάνω του να τον φάνε! Τον αποκαθήλωσαν από τις καρδιές τους, και τον υποχρέωσαν στην ανυποληψία.
Όχι γιατί έπαιξε άτιμα, αλλά γιατί το κόλπο του δεν έπιασε…
πηγή cronometroderecords.blogspot.com
Ρομπέρτο Ρόχας, ο ψεύτης κόνδορας... Ρομπέρτο Ρόχας, ο ψεύτης κόνδορας... Reviewed by Admin on 12:22 π.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

το σχόλιο σας...